måndag 8 februari 2010

Bokslutskommuniké och svar på den...

Så har då landstingets ekonomiska utfall för 2009 presenterats. 260 miljoner plus.
Pressmeddelandet berättar om en del av sanningen bakom framgången.


Vår replik på detsamma från C M och Kd

Tacka sörmlänningen och regeringen för landstingets plus!

- Det är regeringen och sörmlänningarna som har bidragit mest till Landstinget Sörmlands goda resultat. Sörmlänningarna har bidragit med skattepengar och höjda avgifter och regeringen har bistått med stimulansmedel. Så ser sanningen ut, säger landstingsråden i opposition Lotta Finstorp (M), Mattias Claesson (C) och Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD i en gemensam kommentar.

När Jörgen Danielsson (S) i dag i en bokslutskommuniké vill hävda att Landstinget Sörmland.nått detta resultat genom ett målinriktat arbete, så friserar han sanningen rejält. Det Danielsson inte gärna vill tala om är att hans bokslut innehåller en rad åtgärder under 2009 som belastar sörmlänningen.

Politiska beslut i landstinget Sörmland:
65 öres skattehöjning: - Skulle ge 285 miljoner extra. Tillskottet blev 190 miljoner.
Avgift hos distriktssköterskan samt höjda övriga avgifter: Intäkterna ökar med 79 miljoner kronor, sörmlänningarna har fått betala med samma belopp.
Kostnad för sjukresor inklusive att PULSEN drogs in
Möjligheten för den som själv måste ta sig till vården att få ersättning togs bort.

Resultat att sjukreseenheten gör ett positivt resultat med 5 miljoner. Betalare är sörmlänningarna.Arbete utfört av verksamheten:Folktandvården har tagit mot fler kunder, vilket gett mer avkastning till landstinget. Karsudden, utebliven behövlig investering, mer avkastning till landstinget.Arbetet med tillgänglighet: När drivkraften finns med ekonomiska morötter från staten kommer resultaten:26 miljoner som Hälso- och sjukvården får direkt.Arbetet med rehabilitering:Alliansregeringen har kompenserat de landsting som liksom Sörmland minskat sjukfrånvaron.
Återbetalning från avtalsförsäkringen ger 44 miljoner.

Finansintäkter
Finansmarknaden har från riktigt låga nivåer vid utgången av 2008 tagit fart, vilket gjort att finansnettot ökat med +50 miljoner.Engångsintäkter:Återbetalning från SKL +15miljoner.Försäljning Hedlandet. + 78 miljoner.Ersättning för AH1N1 pandemin. 30 miljoner från staten, vilket täcker hela kostnaden.- 2009 kommer att lämna oss som ett år med otroliga svängningar i den allmänna konjunkturen. Men det vi kan konstatera är att det majoriteten försöker framställa som eget arbete är främst ett resultat av högre skatter och avgifter.Beslut om rationaliseringar, personalkostnadsminskningar och samverkansavtal med mera lyser med sin frånvaro.
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i landstinget Sörmland är mycket tacksamma för det fina jobb som all vår personal gör och har gjort och som självklart bidragit till totalresultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar